• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Akcent: Výběr týdne: Rusalka v novém hávu, berlínská techno scéna, toxické prostředí videoher

Saša Michailidis se ptá hostů na nová pojetí Rusalky, operu si totiž můžete dopřát v novém zpracování v Národním divadle v Praze i Brně. Berlínská techno scéna je na německém seznamu nehmotného kulturního dědictví, jaká pravidla mají dnes tamější kluby? Proč je prostředí videoher tolik toxické a co se proti tomu dá dělat?

22:25

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Dnes 25:00

Akcent: Na prvního máje uplynulo sto let od narození filmového režiséra a scenáristy Karla Kachyni

Saša Michailidis se ptá filmového teoretika, historika, pedagoga na FAMU Jana Bernarda a publicisty, redaktora Filmového přehledu Martina Šrajera. 1. května uplynulo sto let od narození režiséra a scenáristy Karla Kachyni, v březnu tomu bylo dvacet let od jeho úmrtí. Jak ho formovalo studium na FAMU a 50. léta? Jaká byla jeho spolupráce s Janem Procházkou v letech šedesátých? A jaká byla pozdější Kachyňova tvorba?

Dnes 04:17

Mozaika: Za zánikem Studia loutkového filmu v Brně mohla být i závist z Prahy a Zlína, říká filmový historik

Vydavatelství Akademie múzických umění přichází s objevnou knihou – jmenuje se Neznámé a zapomenuté filmy Václava Zykmunda. Napsal ji filmový historik Jan Bernard, který léta systematicky zkoumá mimo jiné i opomíjené součásti československé kinematografie a méně známé polohy osobností české a československé kultury, především filmu.

Dnes 04:43

Mozaika: Cirk La Putyka slaví výročí založení. Patnáctiletou historii souboru reflektuje v Okamžiku

Zhruba třicet scén, jedenatřicet akrobatů a pět hudebníků na jevišti - takto velkolepým způsobem slaví soubor Cirk La Putyka 15. výročí svého založení. Principál Rosťa Novák mladší oslovil opět režiséra Maksima Komara, aby narozeninový projekt připravil. Pod názvem Okamžik má premiéru 2. května v šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti.

Dnes 03:27

Filmové premiéry Pavla Sladkého: Sofistikovaný a drzý film o Priscille se obejde bez Elvisových písní, přesto je plný hudby

Komplikovaný, nevyrovnaný a toxický vztah Elvise Presleyho a Priscilly ukazuje nový film uznávané americké režisérky Sofii Coppoly. Láska a nadšení dvou lidí se postupně rozmělnilo ve skutečném každodenním životě s Elvisem, jehož dominance v hudbě i životě se na jejich vztahu negativně projevovala. „Jedná se o citlivý portrét ženy, která žije v nerovném vztahu,“ shrnuje kritik Pavel Sladký.

Včera 30:47

Lit: Až budu mít milion prodaných knih, budu spokojená, říká spisovatelka Radka Třeštíková

Patří mezi komerčně nejúspěšnější české spisovatelky a podle svých slov prodala už více než 700 tisíc knih. Debutovala před 10 lety románem Dobře mi tak, zásadním zlomem v její kariéře byly ale Bábovky. „Vím, že mi žádná cena nehrozí,“ přiznává Radka Třeštíková v podcastu Lit.

Včera 04:32

Mozaika: Umění jako terapie. Group Therapy v této složité době potřebujeme všichni, říká ředitelka GHMP

Na křehkost demokracie a sílu autoritářských režimů, na terorismus a hrůzy války nebo na rozdílné postavení žen v současné Evropě, ukazuje nový výstavní projekt Galerie hlavního města Prahy. Výstava Group Therapy začala v Domě u Kamenného zvonu v Praze a my Vás jí provedeme s ředitelkou galerie a jednou z kurátorek Magdalenou Juříkovou.

Včera 11:48

Mozaika: Malý, vysoký, tlustý i hubený. Ragby může hrát každý, říkají autoři stejnojmenné knihy

Sdílená radost, nadšení, respekt, týmový duch a disciplína. To jsou základní hodnoty sportu, který stojí na rychlosti, síle, komplexních dovednostech a tvrdých, leč přesto férových soubojích tělo na tělo. Právě svět ragby teď prostřednictvím řady rozhovorů, esejí, uměleckých fotografií a barevných ilustrací přibližuje stejnojmenná kniha nakladatelství Labyrint.

Před dvěma dny 24:00

Ex libris: Ptáci, město, příběh hrdiny aneb Jak se ornitologickou encyklopedií splácejí dluhy

Veleslav Wahl byl autorem ojedinělé publikace Pražské ptactvo. Kromě této výrazné ornitologické stopy se ale Wahl zapsal do naší historie i jako účastník odboje proti dvěma totalitám. Jeho mladý život nesmyslně ukončila smrt na pankráckém popravišti v roce 1950. Nejen o pražské avifauně, ale i o osudu Veleslava Wahla se dozvíte v knize, kterou představí pořad Ex libris.

Před dvěma dny 13:57

Mozaika: Pracovna: V ateliéru spisovatelky, ilustrátorky a copywriterky Marie König Dudziakové

Marie König Dudziaková (1987) vystudovala žurnalistiku na UK v Praze. Je spisovatelkou, ilustrátorkou a copywriterkou na volné noze. Dlouhodobě se zajímá o tetování, tělesné modifikace, propojování těla a technologie , piercing a kyberpunk.

Před třemi dny 49:42

Bourání: Taneční a kroužky šití. V „kulturáku“ měli vše. A často taky skvělou architekturu

Od Teplic po Humenné, všude mají kulturní domy – jsou jich tisíce. Které stojí za vidění? A co je s nimi dnes? O československých „kulturácích“ s Irenou Lehkoživovou a Michaelou Janečkovou.